VILKA ÄR VI?

 

Ekonomiska föreningen Moderna Musica i Malmö är en förening som vill lyfta fram unga musiker, dirigenter och kvinnliga kompositörer. Vi vill öppna upp ett forum för unga professionella konstnärer och se till att de får möjlighet att verka i Sveriges kulturliv efter examen.

Orkester Moderna Musica jobbar för att öka jämställdheten och jämlikheten inom Sveriges kulturliv genom att ge en plattform för unga musiker och framföra nyskriven konstmusik, i samarbete med särskilt kvinnliga tonsättare eftersom de är starkt underrepresenterade i branschen. Vi vill dessutom inspirera fler barn och unga till orkestermusik, och till deras fortsatta musicerande. 

Upptäck våra musiker här.

 

Jämlikhet: Alla individers lika värde

Jämlikhet är grunden för att jämna ut maktbalansen. Alla i föreningen innehar rättigheten till likabehandling och lika utrymme i alla sammanhang, både under repetitioner och pauser. Alla i föreningen Moderna Musica bär en del av det gemensamma ansvaret att skapa en jämlik arbetsmiljö.

Styrelsen:

Styrelsen består av Ebba Eriksson, Julia Ekström, Ella Kjellberg, Thea Lundbäck och Viktoria Trikilewicz Karlsson.

Orkester Moderna Musica drivs med stöd från Sensus Studieförbund.

Ebba Eriksson

Ebba Eriksson (f. 1999) är klarinettist med rötterna i Dalarna men som de senaste åren varit bofast i Malmö. Efter studier på Musikkonservatoriet i Falun och Musikhögskolan i Malmö tog hon examen våren 2022 och härnäst väntar en provanställning i Marinens Musikkår i Karlskrona. Ebba har vid sidan av studierna även frilansat en del, främst tillsammans med Ella Kjellberg som Duo Elba, som tilldelats Veronica Öhmans Stiftelsestipendie efter deras satsning på repertoar av kvinnliga kompositörer, däribland musik av Julia Ekström. När Ebba kan lägga ifrån sig klarinetten åker hon raka vägen till Dalafjällen och kan hittas i skidspåren, till skoter och på vandringsleder, vinter som sommar.

Julia Ekström

Julia (f. 1996) från Kalmar har studerat komposition i 7 år vid bl.a. Lilla Akademien och Gotlands Tonsättarskola innan hon tog examen från Musikhögskolan i Malmö våren 2022. Nu jobbar hon som frilansande kompositör och har samarbetat med bl.a. Helsingborgs Symfoniorkester, Ensemble Mare Balticum och Kalmar Länsmusik.

Julia träffade Ebba och Ella på Musikhögskolan i Malmö där de påbörjade sitt första samarbete då Julia komponerade ett stycke till deras klarinettduo, som sedan uruppfördes på deras examenskonserter.

Ella Kjellberg

Ella Kjellberg (f. 1998) är klarinettist från Göteborg och har tidigare studerat vid Musikhögskolan i Malmö där hon tog sin kandidatexamen 2022. Idag fortsätter hon sina studier på det Individuella musikerprogrammet vid Högskolan för scen och musik i Göteborg med inrikting på elektroakustisk klarinettmusik och komposition.

Ella frilansar även med bl.a klarinettduon Duo Elba tillsammans med Ebba Eriksson och förutom det egna musicerandet undervisar hon i klarinett och läser pedagogik.
När Ella inte sysslar med musik åker hon gärna ut på cykelturer eller ägnar sig åt att odla grönsaker.

Thea Lundbäck

Thea Lundbäck (f. 1995) kommer från Gävle och har studerat flöjt vid bl.a. Musikkonservatoriet i Falun och Musikhögskolan i Malmö, där hon tog kandidatexamen 2019. Hon var under studietiden aktiv som frilansande musiker, både inom klassisk musik och folkmusik. Under sin tid på Musikhögskolan var Thea också aktiv som både kårordförande och projektledare för SMASK (Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest).

Efter musikstudierna lade Thea flöjten på hyllan och har sedan dess studerat projektledning och jobbar nu som administratör på Musikhögskolan i Malmö.

Viktoria Trikilewicz Karlsson

Viktoria Trikilewicz Karlsson (f. 1997) är klarinettist från Helsingborg och har tidigare studerat i Polen där hon tog sin kandidatexamen 2019. Under sin studietid i Polen var hon en del av klarinettkvartetten ”Quartet con fuoco” mellan 2017-2019, som frilansade och deltog i kammarmusiktävlingar i både norra och södra Polen. Därefter tog hon sin masterexamen på Musikhögskolan i Malmö 2022. Viktoria är idag frilansande musiker och undervisar på klarinett på Kulturskolan i Helsingborg.